Трећа радионица о борби против дискриминације Рома одржана у Крагујевцу

У Крагујевцу је одржана трећа обука у оквиру пројекта „Превазилажење неједнакости: борба против дискриминације и злочина из мржње над Ромима и Ромкињама у Србији“. Пројекат спроводе Повереник за заштиту равноправности и Регионални центар за мањине, уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије.

На тренингу су учествовали представници организација цивилног друштва, новинари, активисти за заштиту људских права из Крагујевца, Крушевца и Параћина, као и здравствена медијаторка, координатор за ромска питања и представнице Центра за социјални рад у Крагујевацу. Радне сесије о дискриминацији, механизмима заштите од дискриминације и надлежностима Повереника за заштиту равноправности водили су Марко Васиљевић, програмски сарадник у Регионалном центру за мањине и Никола Грујић, саветник у Стручној служби Повереника. Кроз бројне практичне примере, представљен је начин поступања по притужбама и како грађани могу да се обрате Поверенику и да потраже заштиту од дискриминације.

У интерактивној радној атмосфери, учесници и учеснице изнели су низ примера из личних искустава који представљају потенцијалну дискриминацију. Као резултат радионице најављено је неколико притужби, које очекујемо у наредном периоду.

Print Friendly, PDF & Email
back to top