Svetski dan slobode medija

Slobodna medijska reč nije pravo samo novinara i novinarki, već je neraskidivo vezana za pravo svih građana da budu objektivno informisani, zbog čega mediji ne smeju da budu sredstvo manipulacije i poligon za govor mržnje, a novinari i novinarke mete pritisaka i napada, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Svetskog dana slobode medija.

Poverenica podseća da slobodni mediji nisu samo izvor pouzdanih i tačnih vesti, već bi trebalo da budu korektiv društva, da ispravljaju nepravde i diskriminaciju, podstiču pluralizam mišljenja i konstruktivan dijalog, i budu podrška institucijama i vladavini prava, što oslikava i ovogodišnja tema kojom UN obeležavaju 3. maj: „Oblikovanje budućnosti prava: Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava“.

Zabrinjava to što se novinari i novinarke neretko suočavaju sa pritiscima,  zastrašivanjima i napadima, i što mnogi od njih rade u nezavidnom materijalnom i radno-pravnom statusu. Od izuzetne je važnosti unaprediti njihovo položaj, a zaštita njihove lične bezbednosti i profesionalnog integriteta mora biti u fokusu institucija, ističe poverenica.

Janković poziva i na odgovornost medija kao uticajnog kanala preko kojeg se prenose poruke i oblikuje javno mnjenje, uz podsećanje na davno iznetu ocenu da novinarska obrada može „lako stvoriti ili uprljati reputaciju bilo kog čoveka“. Sloboda medija dolazi s posebnom odgovornošću da se izveštava nepristrasno i profesionalno, uz poštovanje etičkih standarda i novinarskih kodeksa, bez straha i naklonosti, cenzure i autocenzure. S druge strane, niko nema pravo da zloupotrebljava medije za obračun sa neistomišljenicima, naročito kada se ti napadi pravdaju slobodom izražavanja. U suprotnom, netrpeljivost i zapaljiva retorika stvaraju javni prostor u kome je uobičajeno da škole i ulice budu prekriveni porukama sa uvredljivim i pretećim sadržajima kojima se podstiče strah i stvara neprijateljsko okruženje u kome je onda malo potrebno da se svako oseti pozvanim da sa „izdajnicima“ postupa na način kako on smatra da bi trebalo postupati sa izdajnicima, zaključuje poverenica.

Povereniku za zaštitu ravnopravnosti mediji su izuzetno važni partneri u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, pa već godinama radi na obukama i priručnicima za izveštavanje o marginalizovanim i svim onim grupama koje su u većem riziku od diskriminacije i socijalne isključenosti, a dodeljuje i godišnje nagrade za najbolje medijske sadržaje na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top