Poverenica na dodeli priznanja “Sećanje na Hildu Dajč”

Priznanja “Sećanje na Hildu Dajč” u organizaciji Udruženja „Sećanje na Hildu Dajč“ dodeljena su u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu, po drugi put, čemu je prisustvovala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je bila u sastavu žirija.

Omladinsko priznanje „Sećanje na Hildu Dajč“ za iskazanu građansku odgovornost i društvenu svest pripalo je Omladinskom radiju za podkast i radio emisiju za mlade „U kakvoj zemlji želim da živim“, dok je priznanje u kategoriji izuzetan doprinos kulturi sećanja pripalo Haver Srbija za postavljanje prvih „Kamena spoticanja – Stolpersteinse“ u Beogradu.

Osim toga, posebno priznanje „Glas mladih“ dodeljeno je MentalHub za besplatno psihološko savetovanje i psihoterapiju za mlade, i to na osnovu glasova učenika XIII beogradske gimnazije.

Trofej “Sećanje na Hildu Dajč” je oblikovan kao svežanj od četiri pisma, i predstavlja četiri pisma koje je Hilda Dajč poslala iz logora na Starom sajmištu. U isto vreme, pisma predstavljaju reči svih drugih koji su ubijeni zajedno sa Hildom Dajč, i miliona ostalih žrtava Holokausta, upućene nama, u današnje vreme. Reči koje nam ostaju kao zalog da se žrtve nikada ne smeju zaboraviti, i da je na nama odgovornost da se Holokaust nikada više ne ponovi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top