Светски дан слободе медија

Слободна медијска реч није право само новинара и новинарки, већ је нераскидиво везана за право свих грађана да буду објективно информисани, због чега медији не смеју да буду средство манипулације и полигон за говор мржње, а новинари и новинарке мете притисака и напада, каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Светског дана слободе медија.

Повереница подсећа да слободни медији нису само извор поузданих и тачних вести, већ би требало да буду коректив друштва, да исправљају неправде и дискриминацију, подстичу плурализам мишљења и конструктиван дијалог, и буду подршка институцијама и владавини права, што осликава и овогодишња тема којом УН обележавају 3. мај: „Обликовање будућности права: Слобода изражавања као покретач свих других људских права“.

Забрињава то што се новинари и новинарке неретко суочавају са притисцима,  застрашивањима и нападима, и што многи од њих раде у незавидном материјалном и радно-правном статусу. Од изузетне је важности унапредити њихово положај, а заштита њихове личне безбедности и професионалног интегритета мора бити у фокусу институција, истиче повереница.

Јанковић позива и на одговорност медија као утицајног канала преко којег се преносе поруке и обликује јавно мњење, уз подсећање на давно изнету оцену да новинарска обрада може „лако створити или упрљати репутацију било ког човека“. Слобода медија долази с посебном одговорношћу да се извештава непристрасно и професионално, уз поштовање етичких стандарда и новинарских кодекса, без страха и наклоности, цензуре и аутоцензуре. С друге стране, нико нема право да злоупотребљава медије за обрачун са неистомишљеницима, нарочито када се ти напади правдају слободом изражавања. У супротном, нетрпељивост и запаљива реторика стварају јавни простор у коме је уобичајено да школе и улице буду прекривени порукама са увредљивим и претећим садржајима којима се подстиче страх и ствара непријатељско окружење у коме је онда мало потребно да се свако осети позваним да са „издајницима“ поступа на начин како он сматра да би требало поступати са издајницима, закључује повереница.

Поверенику за заштиту равноправности медији су изузетно важни партнери у борби против говора мржње, дискриминаторних изјава и сексистичких ставова, па већ годинама ради на обукама и приручницима за извештавање о маргинализованим и свим оним групама које су у већем ризику од дискриминације и социјалне искључености, а додељује и годишње награде за најбоље медијске садржаје на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције.

Print Friendly, PDF & Email
back to top