Saoštenje povodom predstojećeg Vaskršnjeg praznika u uslovima pandemije

U susret predstojećim Vaskršnjim praznicima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazuje da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana i građanki, koje podrazumeva i mere za suzbijanje širenja epidemije virusa COVID 19, prema Ustavu i zakonima Republike Srbije sekularno pitanje. Nadležni državni organi su odgovorni za blagovremeno i efikasno preduzimanje mera, što istovremeno podrazumeva obavezu građana i građanki i svih društvenih aktera da ih poštuju. Pred zakonom su svi jednaki, što znači da se prava i obaveze odnose jednako na sve. U tom smislu, neophodno je da se Crkva, kao važan deo društva, pri vršenju svojih obreda pridržava svih mera i preporuka koje su na snazi u našoj državi.

Poverenica ističe da posebnu odgovornost imaju najviši crkveni velikodostojnici koji u svojim nastupima u vezi sa dogmatsko-kanonskim i običajnim pravilima treba da se rukovode pre svega interesima vernika i čuvanjem njihovog zdravlja, što uključuje i pitanje prisustva vernika na liturgiji. Neodgovorne su i zabrinjavajuće poruke pojedinih crkvenih velikodostojnika i dela sveštenstva koji dogmu i tradiciju u vršenju verskih obreda, stavljaju iznad zdravlja i dobrobiti svojih vernika, preuzimajući tako i odgovornost za njihovo zdravlje. Upravo poštovanje propisanih mera, i od vernika i od verskih zajednica, direktno utiče na njihovu efikasnost i na očuvanje zdravlja svih građana i građanki Republike Srbije.

Ova pandemija je zajednička nevolja koja nas je snašla, ali ujedno i prilika da razumemo svu povezanost i međuzavisnost ljudi, jer virus ne pravi razliku ni prema rasi, polu, jeziku, nacionalnoj, verskoj ili političkoj pripadnosti, niti po bilo kojem drugom ličnom svojstvu. Veliki izazov pred kojim se nalazi naše, ali i većina društava u svetu, prilika je da unapredimo poštovanje principa ravnopravnosti i postavimo na pravo mesto vrednosti međusobnog razumevanja, poštovanja, empatije i solidarnosti, posebno sa građanima i građankama koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, zaključuje poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top