Inicijativa – kretanje osoba sa autizmom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja da se roditeljima i starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje, u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja, tokom opšte zabrane kretanja, zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne.

Poverenica ističe da bi se navedeni problem mogao rešiti slanjem zahteva za izlazak na posebno određen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena. Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima i starateljima da dobiju dozvolu koja bi u formi SMS poruke bila validan dokaz u slučaju kontrole, da mogu biti napolju i u periodu opšte zabrane kretanja. Poverenica navodi da bi ovakvo rešenje moglo da posluži i za neke druge slučajeve izdavanja dozvola za kretanje, ukoliko pandemija potraje.

Takođe, u Inicijativi je navedeno da je neophodno da se centri za socijalni rad uključe u zaštitu osoba sa autizmom u slučaj da njihovi roditelji ili staratelji obole od COVIDA-19.

Print Friendly, PDF & Email
back to top