UPOZORENJE POVODOM VRŠNjAČKOG NASILjA

Nakon hrabre odluke trinaestogodišnjeg dečaka iz škole ”Rade Končar” u Zemunu i njegove majke da javno iznesu problem višemesečnog vršnjačkog nasilja sa kojim se dete suočava, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poziva sve nadležne organe i službe da ispitaju sve okolnosti i preduzmu neophodne mere, naročito posle dramatičnog upozorenja deteta da zbog onoga što trpi želi da se ubije.
Posebno je zabrinjavajuća činjenica da, prema informacijama iz medija, dečak trpi nasilje zbog imovnog stanja jer nema skupe patike, jer je bez oca, kao i na račun fizičkog izgleda i mentalnih sposobnosti, što su sve osnovi diskriminacije iz Zakona o zabrani diskriminacije, ističe poverenica.
Ovakvi slučajevi su ozbiljan alarm da se preduzmu sve mere za sistemsku prevenciju , jer kao odgovorno društvo ne smemo dozvoliti da se ijedno dete oseća ugoroženo, a naročito ne da pomišlja na najdrastičnije poteze, kao što je oduzimanje sopstvenog života, ističe Brankica Janković.
Ona naglašava da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti , kao centralna institucija za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, spreman da pruži svaku vrstu pomoći i podrške, u okviru svoje nadležnosti. Neophodno je da svi damo svoj maksimum kako bismo prevenirali brojne društvene probleme koji nastaju kao posledica vršnjačkog nasilja.

Print Friendly, PDF & Email
back to top