УПОЗОРЕЊЕ ПОВОДОМ ВРШЊАЧKОГ НАСИЉА

Након храбре одлуке тринаестогодишњег дечака  из школе ”Раде Kончар” у Земуну и његове мајке да јавно изнесу проблем вишемесечног вршњачког насиља са којим се дете суочава, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић позива све надлежне органе и службе да испитају све околности и предузму неопходне мере, нарочито после драматичног упозорења детета да због онога што трпи жели да се убије.

Посебно је забрињавајућа чињеница да, према информацијама из медија, дечак трпи насиље због имовног стања јер нема скупе патике, јер  је без оца, као и на рачун физичког изгледа и менталних способности, што су све основи дискриминације из Закона о забрани дискриминације,  истиче повереница.

Овакви случајеви су озбиљан аларм да се предузму све  мере за системску превенцију , јер као одговорно друштво  не смемо дозволити да се иједно дете осећа угорожено, а нарочито не да помишља на најдрастичније потезе, као што је одузимање сопственог живота, истиче Бранкица Јанковић.  

Она наглашава да је Повереник за заштиту равноправности , као централна институција за сузбијање  дискриминације и унапређење равноправности, спреман да пружи сваку врсту помоћи и подршке, у оквиру своје надлежности. Неопходно је  да сви дамо свој максимум како бисмо превенирали бројне друштвене проблеме који настају као последица вршњачког насиља.

Print Friendly, PDF & Email
back to top