Saopštenje povodom Svetskog dana Roma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim Romima i Romkinjama 8. april, Svetski dan Roma, i ocenjuje da su pripadnici i pripadnice ove nacionalne zajednice i dalјe diskriminisani, isklјučeni, marginalizovani i da se suočavaju sa različitim kršenjima i uskraćivanjima prava u svim segmentima društvenog života, uprkos pomacima koji evidentno nisu dovolјni.

 

Janković je istakla da mnogi Romi i Romkinje i dalјe žive bez vode i struje u neformalnim romskim naselјima, da se susreću sa problemom prinudnog iselјavanja, nezaposlenosti, rizikom od segregacije, ranih i prinudnih brakova. U prilog tome govore i pritužbe Povereniku, jer polovinu podnetih po osnovu diskriminacije nacionalnih manjina, čine pritužbe zbog diskriminacije Roma i Romkinja, što sve govori da je potrebno još mnogo toga da se uradi.

„Nažalost, romske organizacije retko prijavlјuju slučajeve diskriminacije Roma, a upravo oni treba da budu naši najveći saradnici. Zbog toga želim da ohrabrim i novi nacionalni savet i sve organizacije koje se bave romskim pitanjima, da koriste mehanizam zaštite koji pruža Poverenik i da nam se obraćaju, jer i svaki pojedinačni slučaj predstavlјa mali ali važan korak u unapređenju položaja Roma, ali i izgradnji društva solidarnosti, humanosti, pravde i ravnopravnosti“, naglasila je Janković.

Povodom Svetskog dana Roma, poverenica učestvuje na konferenciji Romskog nacionalnog saveta, a predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti posetiće romsko naselјe „Čukarička padina“ i na licu mesta razgovarati o problemima i teškoćama porodica koje tamo žive.

Print Friendly, PDF & Email
back to top