POVERENICA NA OTVARANJU PRVOG DROP-IN CENTRA ZA LGBT OSOBE U BEOGRADU

Uspostavljanje i otvaranje Drop-in centra za LGBT osobe veoma je važan korak za oblast ljudskih prava, jer se i pored određenih pomaka, LGBT populacija a posebno transrodne i transpolne osobe suočavaju sa različitim teškoćama.

Janković je istakla da potraga za identitetom za svakog od nas počinje od malena, ali da je taj put daleko teži za transrodne i transpolne osobe koje će ubuduće u Drop-in centru dobiti sveobuhvatnu pomoć i podršku, počev od afirmativnog i psihološkog savetovanja, do saveta iz oblasti prava, zaštite od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
Poverenica je naglasila da je osnivanje jednog ovakvog centra zahvaljujući inicijativi udruženja Egal veoma važno, jer će na taj način LGBT osobe biti dodatno osnažene, a njihove potrebe osluškivane i prepoznate, što će omogućiti da nadležne institucije na njih odgovore na najefikasniji mogući način.

Pružajući punu podršku u radu, ona je najavila da će institucija Poverenika i ove godine kao i prethodnih, biti uz LGBT zajednicu i 29. juna, učešćem na paradi „Ponos Srbije“, kada se i obeležava 50 godina od Stounvolske pobune u NJujorku, koja predstavlja početak masovnog svetskog pokreta za prava LGBT osoba.

Svečanom otvaranju Drop-in centra prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot, kao i brojni predstavnici i predstavnice LGBT zajednice.

Print Friendly, PDF & Email
back to top