SAOPŠTENjE POVODOM POČETKA IZBORNE KAMPANjE

Povodom predstojeće izborne kampanje, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poziva sve učesnike u izbornom procesu, uključujući i medije, da poštuju zakone i odredbe Ustava Republike Srbije i pokažu toleranciju prema političkim neistomišljenicima.

Poverenica naglaša važnost poštovanja Zakona o zabrani diskriminacije koji zabranjuje govor mržnje, izazivanje nacionalne, verske i svake druge netrpeljivosti, ali i uvredljivo, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje, kao i širenje stereotipa i predrasuda prema bilo kojoj društvenoj grupi.

Jednako postupanje i ravnopravnost su opšti minimalni standardi ponašanja i njihovo kršenje se ne može opravdavati kao izražavanje ličnog mišljenja, ili čak, kao briga za ljudska prava, ističe Janković.

Poverenica podseća su zabrana diskriminacije i težnja ka suštinskoj ravnopravnosti kamen temeljac svih demokratskih država, a izborne kampanje predstavljaju ključni ispit na kojem se testira stvarna posvećenost ovim vrednostima.

Političke stranke, kandidati, ali i mediji i novinari, moraju se u svojim programima, kampanjama i izveštavanju uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika, govora mržnje, omalovažavanja, kao i izražavanja ili podržavanja ideja koje su ponižavajuće za grupe osoba na osnovu njihove nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, religije, pola, starosnog doba, seksualne orijentacije i drugih ličnih svojstava, navodi poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top