САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ

Поводом предстојеће изборне кампање, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић позива све учеснике у изборном процесу, укључујући и медије, да поштују законе и одредбе Устава Републике Србије и покажу толеранцију према политичким неистомишљеницима.

Повереница наглаша важност поштовања Закона о забрани дискриминације који забрањује говор мржње, изазивање националне, верске и сваке друге нетрпељивости, али и увредљиво, узнемиравајуће и понижавајуће поступање, као и ширење стереотипа и предрасуда према било којој друштвеној групи.

Једнако поступање и равноправност су општи минимални стандарди понашања и њихово кршење се не може оправдавати као изражавање личног мишљења, или чак, као брига за људска права, истиче Јанковић.

Повереница подсећа су забрана дискриминације и тежња ка суштинској равноправности камен темељац свих демократских држава, а изборне кампање представљају кључни испит на којем се тестира стварна посвећеност овим вредностима.

Политичке странке, кандидати, али и медији и новинари, морају се у својим програмима, кампањама и извештавању уздржавати од употребе дискриминаторног језика, говора мржње, омаловажавања, као и изражавања или подржавања идеја које су понижавајуће за групе особа на основу њихове националне припадности, етничког порекла, религије, пола, старосног доба, сексуалне оријентације и  других личних својстава, наводи повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top