Саопштење поводом Међународног дана људских права

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита свим грађанима и грађанкама Србије 10. децембар, Међународни дан људских права и подсећа да су у Србији последњих година учињени помаци у овој области, али да је испред нас још пуно изазова.

Један од примера добре праксе у претходном периоду је однос према мигрантима који показује да поштујемо међународне законе и негујемо вредности хуманог и толерантног друштва. Унапређењу поштовања права ЛГБТ и трансродних особа допринело је и одржавање Параде поноса и Транс Прајда без инцидената. На иницијативу Повереника за заштиту равноправности и Заштитника грађана, Уставни суд привремено је зауставио закон којим би се жене запослене у државној управи превремено пензионисале. Утврђене су измене Предлога Закона о допунама Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, којим се уводи употреба печата и тиме им се олакшава својеручно потписивање приликом остваривања права или услуга, наводи повереница.

Упркос томе што смо показали да смо зрелије друштво, неопходно је још много радити на плану заштите и унапређења људских права, тврди повереница Јанковић и подсећа на поражавајућу статистику да су само ове године 34 жене биле жртве породичног насиља са смртним исходом. У том смислу су неопходне хитне законске измене и њихова пуна примена, истиче повереница и додаје да не постоји никакво оправдање што су у појединим ситуацијама заказале све институције система.

Неопходно је радити на заокруживању правног оквира који омогућава пуно поштовање људских права свих грађана и грађанки Србије, и пре свега потпуну и доследну примену свих прописа, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top