SAOPŠTENjE POVODOM DANA SEĆANjA NA HOLOKAUST

Povodom obeležavanja  Međunarodnog dana sećanja na holokaust,  poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ističe da  ovaj dan mora svima biti opomena i upozorenje do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila diskriminacija, netrpeljivost i mržnja prema drugom i drugačijem.

Poverenica, međutim, ukazuje na nedopustivu pojavu koja u poslednje vreme postaje sve češća: termin fašizam koristi se olako i neprimereno, upotrebljava se u političkim obračunima i međusobnim diskvalifikacijama u javnom životu, poseže se za njegovim simbolima i obeležjima, zloupotrebljava se pod izgovorom umetničkog izraza. Sve to pokazuje osnovno nepoznavanje bliske istorije i nerazumevanje  suštinskog značenja reči koja predstavlja ideologiju raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje koja je dovela do miliona ubijenih ljudi.

Ne treba posebno podsećati da je i srpski narod među onima koji su podneli najveće žrtve u Drugom svetskom ratu, zbog čega ovakav odnos dodatno unižava i degradira ubijene i poginule, i minimizira i relativizuje jedan od najvećih zločina čovečanstva.

Janković takođe naglašava da su poštovanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti, civilizacijske tekovine koje ne mogu da budu dovedene u pitanje, pa ni kroz slobodu izražavanja. Ono na šta treba podsećati javnost, a posebno mlade, jesu kultura sećanja na sve žrtve holokausta i nedvosmislena osuda svakog antisemitizma i rasizma, zaključuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top