САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА ХОЛОКАУСТ

Поводом обележавања  Међународног дана сећања на холокауст,  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, истиче да  овај дан мора свима бити опомена и упозорење до каквих је катастрофалних последица у историји доводила дискриминација, нетрпељивост и мржња према другом и другачијем.

Повереница, међутим, указује на недопустиву појаву која у последње време постаје све чешћа: термин фашизам користи се олако и непримерено, употребљава се у политичким обрачунима и међусобним дисквалификацијама у јавном животу, посеже се за његовим симболима и обележјима, злоупотребљава се под изговором уметничког израза. Све то показује основно непознавање блиске историје и неразумевање  суштинског значења речи која представља идеологију распиривања расне, верске и националне мржњe која је довела до милиона убијених људи.

Не треба посебно подсећати да је и српски народ међу онима који су поднели највеће жртве у Другом светском рату, због чега овакав однос додатно унижава и деградира убијене и погинуле, и минимизира и релативизује један од највећих злочина човечанства.

Јанковић такође наглашава да су поштовање људских права и уважавање различитости, цивилизацијске тековине које не могу да буду доведене у питање, па ни кроз слободу изражавања. Оно на шта треба подсећати јавност, а посебно младе, јесу култура сећања на све жртве холокауста и недвосмислена осуда сваког антисемитизма и расизма, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top