Saopštenje poverenice povodom izjava o migrantima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poziva nosioce svih javnih funkcija u Srbiji, od lokalnog do najvišeg nivoa da u izjavama o velikom broju migranata koji prolaze kroz Srbiju budu solidarni i da se uzdrže od ocena i tvrdnji koje su paušalne i netolerante i koje mogu uneti nepotrebnu uznemirenost kod svih naših građana i građanki.

„Mesecima svakodnevno pratimo na hiljade ljudi koji u talasima polaze kroz našu zemlju nadajući se da će utočište od ratom zahvaćenih delova Bliskog istoka i Afrike naći u zemljama EU. Najveći broj građana Srbije pokazuje veliku solidarnost i spremnost da pomogne migrantima, dobrim delom zato što i sami razumeju nesreću koja je ove ljude naterala da napuste svoje domove. Zato i nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, u svojim izjavam moraju biti isto tako solidarni i tolerantni, posebno uzimajući u obzir iskustva kroz koja smo svi mi ovde imali u nedavnoj prošlosti”, navodi poverenica Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti nastavlja da sa velikom pažnjom prati dešavanja u vezi sa migrantima koji prolaze kroz Srbiju, očekujući da će nadležni u saradnji i uz pomoć država EU i međunarodnih organizacija uspeti uskoro da nađu održiva rešenja. Poverenica Brankica Janković ponovo će izaći na teren i uskoro obići Preševo i Kanjižu, mesta na ulasku i izlasku iz Srbije gde je koncentracija migranata najveća. Poverenica takođe poziva medije da u novinskim pričama, izveštajima i naslovima poštuju novinarski kodeks.

Print Friendly, PDF & Email
back to top