Саопштење поверенице поводом изјава о мигрантима

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић позива носиоце свих јавних функција у Србији, од локалног до највишег нивоа да у изјавама о великом броју миграната који пролазе кроз Србију буду солидарни и да се уздрже од оцена и тврдњи које су паушалне и нетолеранте и које могу унети непотребну узнемиреност код свих наших грађана и грађанки.

„Месецима свакодневно пратимо на хиљаде људи који у таласима полазе кроз нашу земљу надајући се да ће уточиште од ратом захваћених делова Блиског истока и Африке наћи у земљама ЕУ. Највећи број грађана Србије показује велику солидарност и спремност да помогне мигрантима, добрим делом зато што и сами разумеју несрећу која је ове људе  натерала да напусте своје домове. Зато и носиоци јавних функција, на свим нивоима, у својим изјавам морају бити исто тако солидарни и толерантни, посебно узимајући у обзир искуства кроз која смо сви ми овде имали у недавној прошлости“, наводи повереница Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности наставља да са великом пажњом прати дешавања у вези са мигрантима који пролазе кроз Србију, очекујући да ће надлежни у сарадњи и уз помоћ држава ЕУ и међународних организација успети ускоро да нађу одржива решења. Повереница Бранкица Јанковић поново ће изаћи на терен и ускоро обићи Прешево и Кањижу, места на уласку и изласку из Србије где је концентрација миграната највећа. Повереница такође позива медије да у новинским причама, извештајима и насловима поштују новинарски кодекс.

Print Friendly, PDF & Email
back to top