Rezultati nagradnog konkursa „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost 2022”

Povodom obeležavanja 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je i ove godine, tradicionalno, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisao konkurs za najbolji literarni rad, likovni rad i fotografiju na temu „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“. Na ovogodišnjem nagradnom konkursu pristiglo je preko 300 radova u svim kategorijama iz više različitih gradova i sela Republike Srbije.

Prema oceni stručnog žirija iz godine u godinu umetničko ekspresivni potencijali dece ne jenjavaju. Različitost u kreativnom, ali istovremeno inovativnost su obeležje uzbudljivog na ovogodišnjem konkursu. Ideje i svaka poetika realizacije ponaosob kod nagrađenih su izuzetno usklađeni, logički zato predstavljaju spoj pametne upotrebe elemenata i odraz talenta. Dodatno, kada je reč o literarnim radovima, deca su nam ove godine ukazala na porast novih oblika obespravljivanja starijih, čime ovaj konkurs dodatno dobija na kvalitetu i svrsishodnosti.

Pobednici i pobednice konkursa proglašeni su na svečanosti u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, a najbolji dečiji radovi bili su izloženi u Centralnom holu. Ovogodišnji nagradni konkurs organizovan uz podršku Populacionog fonda UN, a nagrade su obezbedili prijatelji manifestacije Unikredit banka i izdavačka kuća „Laguna“.

U kategoriji Literarni rad prva nagrada pripala je Ani Milojević (OŠ „Kosta Abrašević“, VII2, Beograd), drugu nagradu osvojio je Pavao Huska (OŠ „Ivan Milutinović“, VIc, Subotica), dok je treće mesto osvojio Ilija Hadži-Purić (OŠ „Branko Radičević“, VI4, Batajnica).

U kategoriji Likovni rad prvonagrađeni je Andrej Čvorović, (OŠ „Milan Blagojević“, VII2, Lučani), drugo mesto pripalo je Milici Nikolić, (OŠ „Vuk Karadžić“, VI3, Surdulica), a treće Olgi Bojović, (OŠ „1300 kaplara“, VIII2, Beograd).

U kategoriji Fotografija prvu nagradu dobila je Sofija Rakić, (OŠ „Branko Radičević“, VI1, Melnica – Petrovac na Mlavi), drugu nagradu je osvojila Sara Lukić, (OŠ „Nikolaj Velimirović“, VIII5, Dobrić – Šabac), dok je trećeplasiran Ilija Petrović, (OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“, VI1, Kolari – Smederevo).

 

Poverenik je objavio zbirku najboljih dečijih radova sa nagradnog konkursa „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“ koja sadrži pregled nagrađenih radova od 2017. do 2022. godine.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top