Резултати наградног конкурса „Мост разумевања – мeђугeнeрaциjскa солидарност 2022”

Поводом обележавања 1. октобра – Међународног дана старијих особа Повереник за заштиту равноправности је и ове године, традиционално, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, расписао конкурс за најбољи литерарни рад, ликовни рад и фотографију на тему „Мост разумевања – мeђугeнeрaциjскa солидарност“. На овогодишњем наградном конкурсу пристигло је преко 300 радова у свим категоријама из више различитих градова и села Републике Србије.

Према оцени стручног жирија из године у годину уметничко експресивни потенцијали деце не јењавају. Различитост у креативном, али истовремено иновативност су обележје узбудљивог на овогодишњем конкурсу. Идеје и свака поетика реализације понаособ код награђених су изузетно усклађени, логички зато представљају спој паметне употребе елемената и одраз талента. Додатно, када је реч о литерарним радовима, деца су нам ове године указала на пораст нових облика обесправљивања старијих, чиме овај конкурс додатно добија на квалитету и сврсисходности.

Победници и победнице конкурса проглашени су на свечаности у Дому Народне скупштине Републике Србије, а најбољи дечији радови били су изложени у Централном холу. Овогодишњи наградни конкурс организован уз подршку Популационог фонда УН, а награде су обезбедили пријатељи манифестације Уникредит банка и издавачка кућа „Лагуна“.

У категорији Литерарни рад прва награда припала je Ани Милојевић (ОШ „Коста Абрашевић“, VII2, Београд), другу награду освојио je Павао Хуска (ОШ „Иван Милутиновић“, VIц, Суботица), док је треће место освојио Илија Хаџи-Пурић (ОШ „Бранко Радичевић“, VI4, Батајница).

У категорији Ликовни рад првoнaгрaђeни je Андреј Чворовић, (ОШ „Милан Благојевић“, VII2, Лучани), друго место припало je Милици Николић, (ОШ „Вук Караџић“, VI3, Сурдулица), a треће Олги Бојовић, (ОШ „1300 каплара“, VIII2, Београд).

У категорији Фотографија прву награду добила je Софија Ракић, (ОШ „Бранко Радичевић“, VI1, Мелница – Петровац на Млави), другу награду je освојила Сара Лукић, (ОШ „Николај Велимировић“, VIII5, Добрић – Шабац), док je трeћeплaсирaн Илија Петровић, (ОШ „Илија Милосављевић Коларац“, VI1, Колари – Смедерево).

 

Повереник је објавио збирку најбољих дечијих радова са наградног конкурса „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“ која садржи преглед награђених радова од 2017. до 2022. године.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top