REAKCIJA POVERENICE JANKOVIĆ NA PORODIČNO NASILjE U VRŠCU

Poslednje ubistvo u Vršcu, u kojem je otac ubio dvogodišnju ćerku, jedan je od najpotresnijih slučajeva u predugoj istoriji porodičnog nasilja, koji na najsuroviji način ukazuje na razmere problema sa kojim se suočavamo, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je istakla da smo došli do tačke gde “crveni alarm” upozorava da je krajnje vreme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju.

Imajući u vidu da je majka devojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dete, neophodno je da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti. Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u svojim godišnjim izveštajima redovno ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta svih nadležnih službi, naročito u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, kako bi mogle adekvatno da pruže podršku i pomoć, posebno onima koji su u riziku od nasilja i/ili su pretrpeli neki vid nasilja.

Janković apeluje i na medije da se u ovom i u svim slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa i relativizacije problema, kao i da poštuju profesionalne i etičke standarde u izveštavanju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top