РЕАКЦИЈА ПОВЕРЕНИЦЕ ЈАНКОВИЋ НА ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ У ВРШЦУ

Последње убиство у Вршцу, у којем је отац убио двогодишњу ћерку, један је од најпотреснијих случајева у предугој историји породичног насиља, који на најсуровији начин указује на размере проблема са којим се суочавамо, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Она је истакла да смо дошли до тачке где “црвени аларм” упозорава да је крајње време да сви надлежни у систему хитно реагују.

Имајући у виду да је мајка девојчице покренула законске механизме за заштиту, како се наводи у медијима, али да је супруг насилиник убио дете, неопходно је да се случај детаљно анализира и покрене питање конкретне одговорности. Ово није први случај са фаталним исходом, због чега се сви морамо запитати шта не функционише и шта као друштво морамо да урадимо да би се стање поправило, а жене охрабриле да насиље и насилника пријаве и буду сигурне да ће бити заштићене.

Повереник за заштиту равноправности у својим годишњим извештајима редовно указује на потребу јачања капацитета свих надлежних служби, нарочито у области социјалне и породично-правне заштите, како би могле адекватно да пруже подршку и помоћ, посебно онима који су у ризику од насиља и/или су претрпели неки вид насиља.

Јанковић апелује и на медије да се у овом и у свим случајевима породичног насиља уздрже од сензационалистичког приступа и релативизације проблема, као и да поштују професионалне и етичке стандарде у извештавању.

Print Friendly, PDF & Email
back to top