Radionica o ravnopravnosti prilikom nasleđivanja imovine sa mladima u Požarevcu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predstavnice udruženja Žena Kolubarskog okruga (ŽUKO) održale su u Politehničkoj školi u Požarevcu prvu u nizu zajedničkih radionica za srednjoškolce na temu ravnopravnosti pri nasleđivanju imovine.

U našem društvu još uvek postoje predrasude, stereotipi i uverenja koja stavljaju žene u neravnopravniji položaj. Takvi obrasci ponašanja duboko su ukorenjeni, pa ih često prihvatamo kao nešto normalno, kao tradiciju, našto što se podrazumeva i očekuje. Iako su žene i muškarci pravno izjednačeni već 70 godina, oko 44% žena u Srbiji odriče se nasleđa u korist muških članova porodice. Međutim, odricanje od nasledstva sa sobom nosi pravne posledice kojih žene nisu svesne u trenutku kada donose takvu odluku, navela je poverenica Janković.

Prema podacima istraživanja koje je sprovelo udruženje ŽUKO 2023. godine, čak 84% ispitanica je izjavilo da im niko nije objasnio da neće moći da dobiju socijalnu pomoć ako se odreknu nasleđene imovine. Takođe, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda žene su isključive vlasnice samo 25% ukupne imovine, dok je na selu taj procenat svega 16%. Vlasništvo na nepokretnosti je važan preduslov da žene budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu nepokretnosti podignu kredit i započnu sopstveni posao. Ako nemaju imovinu, to može uticati na njihovu ekonomsku nezavisnost, ali i rizik od različitih oblika porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

Stavovi da žene treba da se odreknu nasledstva u korist muških članova porodice nisu svojstveni samo starijoj populaciji ili onoj iz ruralnih krajeva, već i mladima, zbog čega će školske radionice biti održane u 20 lokalnih samouprava, u okviru projekta „Koliki je moj deo“? uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) kroz program „Socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u Srbiji“.

Odlazak u Požarevac bila je prilika i da se poverenica Janković sastane i sa gradonačelnikom Požarevca, Sašom Pavlovićem i njegovim timom  sa kojima je razgovarala o nivou ostvarene  rodne ravnopravnosti u toj lokalnoj samoupravi. Takođe  je obišla fabriku modne industrije Luna gde je vlasnici Biljani Jovanović čestitala na dosadašnjim postignućima, visokim standardima proizvodnje i podsticajnom  radnom okruženju, podržavajući žensko preduzetništvo i domaću tekstilnu industriju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top