Проглашени победници такмичења у симулацији суђења у области заштите од дискриминације

III Национално такмичење у симулацији суђења у области заштите од дискриминације (Мoot Court) завршено је јуче у Београду проглашењем победника и доделом награда најбољим тимовима, као и најбољој говорници.

Студенти са Правног факултета Универзитета у Нишу победили су на овогодишњем такмичењу. Тим под називом „Сртибори“ чинили су Милијана Томић, Милица Станковић и Иван Поповића. Тим „Брезе“ који су чиниле Соња Станковић и Јована Момчиловић са Универзитета „Лазар Вркатић“ из Новог Сада (одељење у Нишу) однео је победу у категорији најбољи писани поднесак. Милица Шкаро и Стефан Раичевић са Правног факултета Универзитета у Београду, који су чинили тим „Багремови“, освојили су друго место у усменом делу такмичења.

И ове године изабрана је и најбоља говорница такмичењa – Милијана Томић, студенткиња Правног факултета Универзитета у Нишу.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и поручила да је овим такмичењем направљен искорак у изградњи толерантнијег и отворенијег друштва.

Надам се да ћете бити спремнији да се ухватите у коштац са дискриминацијом, казала је повереница Јанковић и истакла да је неопходно помоћи грађанима да препознају дискриминацију и да је што више пријављују.

Такмичење „Moot Court“ организовао је Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Правосудном академијом и Фондацијом за отворено друштво. Симулације суђења одржане су у згради Управног суда у Београду, где је своје умеће и знање одмерило осам најбољих тимова.

Тема овогодишњег такмичења била је дискриминација националних мањина, прецизније румунске националне мањине, те је додели награда присуствовала и Луминица Балан, заменица шефа Мисије из румунске амбасаде.

Судије на симулацијама суђења били су релевантни адвокати, судије и правни стручњаци, међу којима су: Вида Петровић Шкеро, Ненад Вујић, Боса Ненадић, Милан Антонијевић, Весна Петровић и други.

На овогодишње такмичење пријавило се укупно 27 тимова студенткиња и студената на основним и мастер студијама са свих акредитованих правних факултета у Републици Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top