Препоруке за борбу против дискриминације и говора мржње

Европска мрежа тела за равноправност ЕКВИНЕТ, чији је Повереник за заштиту равноправности пуноправни члан, представља данас препоруке за борбу против дискриминације и говора мржње које се односе на понашање политичара и медија, како у изборним кампањама, тако и јавном животу. Препоруке се представаљају на догађају „Борба против расизма и дискриминације“ у Европском Парламенту, у оквиру Недеље солидарности народа и борбе против расизма и расне дискриминације.

 

У препорукама се поред осталог наводи да равноправан третман и недискриминација представљају минимум општих стандарда понашања и да је обавеза свих да их у свакој прилици поштују. Странке, политичари и људи који их подржавају, морају се у изношењу својих ставова уздржавати од употребе дискриминаторног језика и говора мржње. Исту обавезу имају и медији који у свом извештавању морају да воде рачуна о преношењу ставова који у себи садрже говор мржње уз критичко промишљање контекста.

 

Повереница указује да су на јавној и политичкој сцени Србије већ дуже време све интезивнији међусобне увреде,  говор мржње, понижавајући и увредљиви ставови. Последњи у низу су вређања премијерке али и других жена, грађана из унутрашњости, новинара, политичара са локала али и вулгарних вербалних испада јавних личности.

 

Повереница још једном позива све актере у јавном простору на одговорност и наглашава да велику улогу у ширењу мржње, нетрпељивости и увредљивих ставова имају медији и друштвене мреже. Повереница зато подсећа  на препоруку интернет порталима  који су дужни да предузму све потребне мере у циљу спречавања објављивања садржаја и коментара  којима се овакви ставови шире и подстичу.

Print Friendly, PDF & Email
back to top