Poverenica u radnoj poseti Albaniji

Regionalna saradnja, unapređenje ekonomskih odnosa i slobode kretanja ljudi, roba i kapitala, mora biti praćena i odgovarajućom institucionalnom zaštitom ljudskih prava i sloboda, pre svega prava na ravnopravnost, ocenjeno je tokom dvodnevne posete Albaniji gde se  poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  sastala sa poverenikom za zaštitu od diskriminacije Robertom Gajdom, ombudsmankom Erindom Balankom i ministarkom za odnose sa parlamentom u Vladi Albanije Elisom Spiropali.

Ovakve posete su prilika  da se razmene znanja i iskustva i da se kreiraju zajedničke aktivnosti, navela je poverenica i dodala da insistiranje na zaštiti ljudskih i manjinskih prava i zaštiti od diskriminacije, naročito u uslovima sve intenzivnijih odnosa među susedima, moraju biti u fokusu nacionalnih organa  za zaštitu i unapređenje ravnopravnosti. Da bi se tako nešto postiglo, za sve institucije za zaštitu ljudskih prava  od velike  važnosti je da imaju dobru saradnju i razumevanje  sa parlamentom. Samo takva saradnja i zajednički rad garancija su za ostvarivanje demokratskih procesa i vladavinu prava rekla je poverenica Janković.

Savremeni migracioni tokovi i intenzivna prekogranična kretanja, u regionu ali i celoj Evropi Zapadnog Balkana, obavezuju nas da našim građanima obezbedimo brzu i efikasnu zaštitu prava kada su van teritorije naše zemlje i kada im je zaštita potrebna rekla je Janković. To znači, obavezu naših institucija da svima pružimo ravnopravnu zaštitu od diskriminacije i jednak tretman, navela je poverenica. Saradnja naših institucija formalizovana je 2016. godine potpisivanjem izjave u Beogradu i od tada se značajno unapređuje na svim poljima.

Da bismo uspešno sarađivali i gradili partnerske i prijateljske odnose u regionu moramo znati više jedni o drugima, moramo se upoznati, učiti o kulturi, umetnosti i tradiciji zemalja koje nas okružuju, jer ćemo se tako bolje razumeti, biti tolerantniji, i razumeti razlike kao posebno bogatstvo što je najvažnije za mlade generacije poručila je Janković.

Tokom boravka u Albaniji održan je i sastanak poverenice Janković sa predstavnicima OEBS-a u Tirani.

Print Friendly, PDF & Email
back to top