Повереница у радној посети Албанији

Регионална сарадња, унапређење економских односа и слободе кретања људи, роба и капитала, мора бити праћена и одговарајућом институционалном заштитом људских права и слобода, пре свега права на равноправност, оцењено је током дводневне посете Албанији где се  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић  састала са повереником за заштиту од дискриминације Робертом Гајдом, омбудсманком Ериндом Баланком и министарком за односе са парламентом у Влади Албаније Елисом Спиропали.

Овакве посете су прилика  да се размене знања и искуства и да се креирају заједничке активности, навела је повереница и додала да инсистирање на заштити људских и мањинских права и заштити од дискриминације, нарочито у условима све интензивнијих односа међу суседима, морају бити у фокусу националних органа  за заштиту и унапређење равноправности. Да би се тако нешто постигло, за све институције за заштиту људских права  од велике  важности је да имају добру сарадњу и разумевање  са парламентом. Само таква сарадња и заједнички рад гаранција су за остваривање демократских процеса и владавину права рекла је повереница Јанковић.

Савремени миграциони токови и интензивна прекогранична кретања, у региону али и целој Европи Западног Балкана, обавезују нас да нашим грађанима обезбедимо брзу и ефикасну заштиту права када су ван територије наше земље и када им је заштита потребна рекла је Јанковић. То значи, обавезу наших институција да свима пружимо равноправну заштиту од дискриминације и једнак третман, навела је повереница. Сарадња наших институција формализована је 2016. године потписивањем изјаве у Београду и од тада се значајно унапређује на свим пољима.

Да бисмо успешно сарађивали и градили партнерске и пријатељске односе у региону морамо знати више једни о другима, морамо се упознати, учити о култури, уметности и традицији земаља које нас окружују, јер ћемо се тако боље разумети, бити толерантнији, и разумети разлике као посебно богатство што је најважније за младе генерације поручила је Јанковић.

Током боравка у Албанији одржан је и састанак поверенице Јанковић са представницима ОЕБС-а у Тирани.

Print Friendly, PDF & Email
back to top