Poverenica u obilasku moravičkih sela

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predsednica Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ iz Čačka Vesna Baur posetile su lokalne organizacije žena kojima je uručena oprema za rad njihovih kancelarija u cilju ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Pomoć je obezbeđena članicama „Udruženja Evgenija“ iz sela Ježevica kod Čačka i „Ilinka Ilić“ iz Kraljeva iz projekta „Unapređenje položaja žena i devojčica iz ruralnih oblasti” koji Poverenik sprovodi u Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu. Sa tridesetak žena članica lokalnih udruženja, poverenica je obišla i manastir Ježevica iz 14. veka.
„Unapređenje položaja žena u ruralnim područjima je važno za celo naše društvo i zato mi je drago smo imale priliku da dođemo danas u u Ježevicu, i to uoči praznika. Ovakve organizacije koje pružaju podršku ženama na selu i čije članice i same žive u ruralnim oblastima, naš su ključan partner, jer nevladin sektor postoji i u selima a ne samo u gradovima. Podrškom njihovom radu i pružanjem direktne pomoći, ostvarujemo naš zajednički cilj – da se žene koje žive i rade na selu izbore za svoju ekonomsku i imovinsku sigurnost, a time i za veću bezbednost i zaštitu od diskriminacije i nasilja“, rekla je Janković.

Slična pomoć prethodno je obezbeđena za Udruženje seoskih žena iz opštine Dragačevo i za Udruženje „Ariljke“ iz Zlatiborskog okruga. Direktna pomoć ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, pružena je kupovinom opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica za poljoprivrednice u ova tri okruga.

Projekat „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ sprovodi se u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top