Повереница у обиласку моравичких села

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и председница Удружења пословних жена „Надежда Петровић“ из Чачка Весна Баур посетиле су локалне организације жена којима је уручена опрема за рад њихових канцеларија у циљу економског оснаживања жена на селу.

Помоћ је обезбеђена чланицама „Удружења Евгенија“ из села Јежевица код Чачка и „Илинка Илић“ из Краљева из пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области” који Повереник спроводи у Златиборском, Моравичком и Рашком округу. Са тридесетак жена чланица локалних удружења, повереница је обишла и манастир Јежевица из 14. века.

„Унапређење положаја жена у руралним подручјима је важно за цело наше друштво и зато ми је драго смо имале прилику да дођемо данас у у Јежевицу, и то уочи празника. Овакве организације које пружају подршку женама на селу и чије чланице и саме живе у руралним областима, наш су кључан партнер, јер невладин сектор постоји и у селима а не само у градовима. Подршком њиховом раду и пружањем директне помоћи, остварујемо наш заједнички циљ – да се жене које живе и раде на селу изборе за своју економску и имовинску сигурност, а тиме и за већу безбедност и заштиту од дискриминације и насиља“, рекла је Јанковић.
Слична помоћ претходно је обезбеђена за Удружење сеоских жена из општине Драгачево и за Удружење „Ариљке“ из Златиборског округа. Директна помоћ женама које желе да покрену или унапреде посао на својим пољопривредним газдинствима, пружена је куповином опреме попут хидрауличне пресе за цеђење домаћих сокова, пластеника и копачица за пољопривреднице у ова три округа.

Пројекат „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ спроводи се у оквиру иницијативе „Унапређење безбедности жена у Србији“, коју Повереник за заштиту равноправности имплементира у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност и уз подршку амбасаде Норвешке у Београду.

Print Friendly, PDF & Email
back to top