Poverenica o rodnoj ravnopravnosti u Nišu

Osnaživanje žena predstavlja jednu od najefikasnijih mera za napredak svakog društva i stoga je neophodno da napravimo snažan otklon od stereotipa i rodnih obrazaca kako bi žene dostigle punu ravnopravnost, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u Nišu na skupu posvećenom radu demokratskih institucija u Srbiji.

Govoreći u okviru panela „Rodna ravnopravnost i demokratske institucije“, poverenica Janković je naglasila da žene zauzimaju neke od najistaknutijih položaja u Srbiji, ali da je situacija znatno drugačija na nižim nivoima vlasti, gde je zastupljenost žena nedovoljna. To potvrđuje i analiza stanja u jedinicama lokalne samouprave koju je Poverenik sproveo, istakla je poverenica navodeći konkretne podatke iz analize.

Uzimajući u obzir da je demokratska participacija jedno od osnovnih merila rodne ravnopravnosti institucija, a da se primena definisanih javnih politika najviše oseća na lokalnom nivou vlasti, poverenica je navela neke od mera koje mogu biti preduzete radi unapređenja položaja žena u političkom životu. To su: mentorske obuke i treninzi za žene koje se bave politikom ili rade u državnim institucijama, uvođenje principa nulte tolerancije na seksizam u političkom životu i institucijama, uvođenje kvota za manje zastupljeni pol u izvršnim organima vlasti, povećanje vidljivosti žena iz manjinskih grupa, omogućavanje prostorije za negu deteta i prilagođavanje radnog vremena.

Skupu su prisustvovali predstavnici i predstavnice organa lokalne samouprave, državnih organa, organizacija civilnog društva i političkih organizacija iz Srbije i zemalja regiona. Skup je održan u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Vilfred Martens centra za evropske studije, uz podršku Saveta Evrope.

Print Friendly, PDF & Email
back to top