Повереница о родној равноправности у Нишу

Оснаживање жена представља једну од најефикаснијих мера за напредак сваког друштва и стога је неопходно да направимо снажан отклон од стереотипа и родних образаца како би жене достигле пуну равноправност, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Нишу на скупу посвећеном раду демократских институција у Србији.

Говорећи у оквиру панела „Родна равноправност и демократске институције“, повереница Јанковић је нагласила да жене заузимају неке од најистакнутијих положаја у Србији, али да је ситуација знатно другачија на нижим нивоима власти, где је заступљеност жена недовољна. То потврђује и анализа стања у јединицама локалне самоуправе коју је Повереник спровео, истакла је повереница наводећи конкретне податке из анализе.

Узимајући у обзир да је демократска партиципација једно од основних мерила родне равноправности институција, а да се примена дефинисаних јавних политика највише осећа на локалном нивоу власти, повереница је навела неке од мера које могу бити предузете ради унапређења положаја жена у политичком животу. То су: менторске обуке и тренинзи за жене које се баве политиком или раде у државним институцијама, увођење принципа нулте толеранције на сексизам у политичком животу и институцијама, увођење квота за мање заступљени пол у извршним органима власти, повећање видљивости жена из мањинских група, омогућавање просторије за негу детета и прилагођавање радног времена.

Скупу су присуствовали представници и представнице органа локалне самоуправе, државних органа, организација цивилног друштва и политичких организација из Србије и земаља региона. Скуп је одржан у организацији Београдског фонда за политичку изузетност и Вилфред Мартенс центра за европске студије, уз подршку Савета Европе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top