POVERENICA NA TRIBINI ŽENSKE ODBORNIČKE MREŽE GRADA ČAČKA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na tribini „Rodna ravnopravnost u Srbiji“ koju je organizovala Ženska odbornička mreža Grada Čačka, podržavajući njeno osnivanje kao i veće učešće žena u politici.

Poverenica je predstavila analizu o rodnoj ravnopravnosti u jedinicama lokalne samouprave i istakla neophodnost aktivnog angažovanja žena u politici, koje su na lokalnom nivou znatno manje zastuplјene nego na republičkom, zbog čega su umrežavanje i međusobna podrška od klјučnog značaja.

Više žena u političkom životu znači i veći kvalitet odluka koje se donose, jer uklјučuje obe perspektive.

Janković je, takođe govorila, o ulozi koju mediji imaju u suzbijanju ali i širenju rodnih stereotipa. Žene u javnom životu imaju značajnu ulogu, jer svojim predstavlјanjem, nastupom i sagledavanjem stvari oblikuju javno mnjenje. Svaka od nas svojim javnim nastupom može uticati na razbijanje predrasuda o ulozi žena u društvu, istakla je poverenica.

Ženska odbornička mreža Grada Čačka konstituisana je početkom januara i zalagaće se, pored ostalog i za rešavanje problema nasilјa nad ženama, decom kao i ekonomsko osnaživanje žena. Ova tribina predstavlјa prvu promociju vrednosti za koje se zalažu u svojim osnivačkim dokumentima, zajedno sa centralnom institucijom za zaštitu ravnopravnosti i suzbijanje diskriminacije.

Poverenica je pre tribine obišla i 38. izložbu likovnog stvaralaštva Amatera Moravičkog okruga.

Print Friendly, PDF & Email
back to top