Poverenica na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je o položaju pripadnika LGBTI populacije na skupu „Kakav je odgovor Srbije na homofobiju“ održanom povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Ističući da su u našem društvu predrasude prema osobama drugačije seksualne orijentacije duboko ukorenjene, poverenica je naglasila da LGBTI osobe često ne prijavljuju slučajeve diskriminacije, pa i nasilja, zbog straha od stigmatizacije i sekundarne viktimizacije. Ona je navela da pritužbe koje se podnose Povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta čine 6,6 odsto ukupnog broja pritužbi u 2017. godini, što ukazuje da je potrebno preduzeti dodatne mere kako bi se pripadnici LGBTI populacije osnažili da prijave diskriminaciju. Najveći broj pritužbi su podnele organizacije civilnog društva a preko polovine njih se odnosi na diskriminaciju u oblasti javnog informisanja i medija, zbog tekstova koji su uznemirujući i ponižavajući, odnosno kojima se vređa dostojanstvo LGBTI osoba.

Navodeći da je često veoma teško odrediti granicu između slobode govora i govora mržnje, poverenica je istakla da to predstavlja jedan od izazova ne samo u Srbiji nego i za sve nezavisne institucije u Evropi koja se bave zaštitom od diskriminacije. Ona je navela i da je Poverenik, u okviru primene raspoloživih zakonskih mehanizama, pokrenuo jednu stratešku parnicu pred nadležnim sudovima u Srbiji kao i da je sudska praksa u ovoj oblasti veoma značajna za adekvatnu primenu postojećeg zakonskog okvira.

Poverenica je naglasila da je za poboljšanje položaja pripadnika LGBTI populacije neophodno raditi na kulturi dijaloga kako bi se povećalo razumevanje cele društvene zajednice za probleme sa kojima se ove osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

Na skupu su govorile i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, programska koordinatorka organizacije Labris Jelena Vasiljević I koordinatorka za rad sa zajednicom iz Udruzenja Egal Helena Vukotić, dok je moderatorka bila novinarka Suzana Trninić. Skup je održan u prostorijama EU info centra.

Print Friendly, PDF & Email
back to top