Повереница на скупу поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је о положају припадника ЛГБТИ популације на скупу „Какав је одговор Србије на хомофобију“ одржаном поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Истичући да су у нашем друштву предрасуде према особама другачије сексуалне оријентације дубоко укорењене, повереница је нагласила да ЛГБТИ особе често не пријављују случајеве дискриминације, па и насиља, због страха од стигматизације и секундарне виктимизације. Она је навела да притужбе које се подносе Поверенику због дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета чине 6,6 одсто укупног броја притужби у 2017. години, што указује да је потребно предузети додатне мере како би се припадници ЛГБТИ популације оснажили да пријаве дискриминацију. Највећи број притужби су поднеле организације цивилног друштва а преко половине њих се односи на дискриминацију у области јавног информисања и медија, због текстова који су узнемирујући и понижавајући, односно којима се вређа достојанство ЛГБТИ особа.

Наводећи да је често веома тешко одредити границу између слободе говора и говора мржње, повереница је истакла да то представља један од изазова не само у Србији него и за све независне институције у Европи која се баве заштитом од дискриминације. Она је навела и да је Повереник, у оквиру примене расположивих законских механизама, покренуо једну стратешку парницу пред надлежним судовима у Србији као и да је судска пракса у овој области веома значајна за адекватну примену постојећег законског оквира.

Повереница је нагласила да је за побољшање положаја припадника ЛГБТИ популације неопходно радити на култури дијалога како би се повећало разумевање целе друштвене заједнице за проблеме са којима се ове особе суочавају у свакодневном животу.

На скупу су говориле и директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, програмска координаторка организације Лабрис Јелена Васиљевић И координаторка за рад са заједницом из Удрузења Егал Хелена Вукотић, док је модераторка била новинарка Сузана Трнинић. Скуп је одржан у просторијама ЕУ инфо центра.

Print Friendly, PDF & Email
back to top