Poverenica na sastanku Upravnog odbora tvining projekta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, istakla je, na juče održanom 4. sastanku Upravnog odbora tvining projekta „Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija na diskriminaciju“, veliki značaj realizacije projektnih aktivnosti za unapređenje borbe protiv diskriminacije u Republici Srbiji. Poverenica Janković zahvalila se na kvalitetnoj saradnji austrijskim i slovenačkim partnerima na projektu, i posebno istakla odličnu projektnu saradnju sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava RS.

U okviru projekta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti realizovao je, u izveštajnom kvartalu, Istraživanje o stavovima građana – „Odnos građana o diskriminaciji u Srbiji“, koje će pružiti uvid u promene odnosa građana prema diskriminaciji tokom poslednje tri godine, kada je sprovedeno poslednje ovakvo istraživanje. Takođe, rezultati istraživanja doprineće utvrđivanju smernica i postavljanju prioriteta institucije.

Pored toga, kreiran je i Vodič za izradu kodeksa nediskriminatornog ponašanja poslodavaca u Republici Srbiji, kao još jedan od alata u borbi protiv diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Suzana Paunović predstavila je aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu koje se odnose na obuku o antidiskriminaciji i upravljanju pritužbama za predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Članovi Upravnog odbora na sastanku su usvojili kvartalni izveštaj za period jun – avgust 2016. godine, operativni propratni plan za naredni šestomesečni period, i razgovarali su o drugim pitanjima od značaja za efikasno sprovođenje ovog projekta, koji je, da podsetimo, prvi projekat koji Republika Srbija sprovodi prema pravilima decentralizovanog sistema upravljanja (DIS). Takođe, učesnici su izrazili nadu da će se manji problemi u realizaciji ovog projekta prevazići na najbolji mogući način, u cilju pravovremene realizacije predstojećih aktivnosti.

Pored Poverenice Brankice Janković i direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović, sastanku Upravnog odbora prisustvovali su i Hanes Treter, direktor Instituta Ludvig Bolcman za ljudska prava,  direktor Kancelarije za nacionalne manjine Republike Slovenije Stanko Baluh, stalna savetnica za tvining i rukovoditeljka projekta Barbara Ligl, Zorana Vujić iz Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija, i Mirjana Maksimović, predstavnica Delegacije Evropske unije u Beogradu.  Naredni sastanak Upravnog odbora tvining projekta zakazan je za početak decembra.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top