Повереница на састанку Управног одбора твининг пројекта

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, истакла је, на јуче одржаном 4. састанку Управног одбора твининг пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција на дискриминацију“, велики значај реализације пројектних активности за унапређење борбе против дискриминације у Републици Србији. Повереница Јанковић захвалила се на квалитетној сарадњи аустријским и словеначким партнерима на пројекту, и посебно истакла одличну пројектну сарадњу са Канцеларијом за људска и мањинска права РС.

У оквиру пројекта, Повереник за заштиту равноправности реализовао је, у извештајном кварталу, Истраживање о ставовима грађана – „Однос грађана о дискриминацији у Србији“, које ће пружити увид у промене односа грађана према дискриминацији током последње три године, када је спроведено последње овакво истраживање. Такође, резултати истраживања допринеће утврђивању смерница и постављању приоритета институције.

Поред тога, креиран је и Водич за израду кодекса недискриминаторног понашања послодаваца у Републици Србији, као још један од алата у борби против дискриминације у области рада и запошљавања.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Сузана Пауновић представила је активности спроведене у претходном периоду које се односе на обуку о антидискриминацији и управљању притужбама за представнике националних савета националних мањина.

Чланови Управног одбора на састанку су усвојили квартални извештај за период јун – август 2016. године, оперативни пропратни план за наредни шестомесечни период, и разговарали су о другим питањима од значаја за ефикасно спровођење овог пројекта, који је, да подсетимо, први пројекат који Република Србија спроводи према правилима децентрализованог система управљања (ДИС). Такође, учесници су изразили наду да ће се мањи проблеми у реализацији овог пројекта превазићи на најбољи могући начин, у циљу правовремене реализације предстојећих активности.

Поред Поверенице Бранкице Јанковић и директорке Канцеларије за људска и мањинска права Сузане Пауновић, састанку Управног одбора присуствовали су и Ханес Третер, директор Института Лудвиг Болцман за људска права,  директор Канцеларије за националне мањине Републике Словеније Станко Балух, стална саветница за твининг и руководитељка пројекта Барбара Лигл, Зорана Вујић из Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Министарства финансија, и Мирјана Максимовић, представница Делегације Европске уније у Београду.  Наредни састанак Управног одбора твининг пројекта заказан је за почетак децембра.

Poverenica na sastanku upravnog odbora Tvining projekta
Print Friendly, PDF & Email
back to top