Poverenica na panelu „Ženskom solidarnošću do jačanja položaja žena“

Izazovi na putu postizanja rodne ravnopravnosti slični su svuda zbog čega su razmena znanja, koordinirane aktivnosti, umrežavanje, solidarnost i mentorski programi od velike važnosti za unapređenje položaja žena u državama regiona, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji „PODELI ZNANJE – KA RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI U REGIONU“ održanoj u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

Budući da je konferencija održana na Međunarodni dan jednakih plata, poverenica je govoreći na panelu „Ženskom solidarnošću do jačanja položaja žena“ istakla da je za ekonomsku ravnopravnost žena neophodno da za isti posao budu plaćene jednako kao i muškarci. Janković je ovom prilikom predstavila najvažnije aktivnosti institucije Poverenika usmerene na osnaživanje i umrežavanje ženskih organizacija u regionu, među kojima su učešće u Regionalnom koordinacionom odboru rodnih institucionalnih mehanizama, podrška širenju prve digitalne platforme ženskog biznisa „Osnažena“, realizacija projekta usmerenog na ekonomsko unapređenje položaja žena u ruralnim oblastima i participacija u strateškim dijalozima o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Poverenica je posebno istakla da će institucija Poverenika organizovati sedmu regionalnu konferenciju tela za ravnopavnost u jugoistočnoj Evropi koja će biti posvećena diskriminaciji starijih, na kojoj će posebna pažnja biti posvećena zaštiti starijih žena.

Pored poverenice Janković na panelu su učestvovali i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, ombudsmanka Federacija BiH Jasminka Džumhur, ataše za kulturu Ambasade SAD Holi Zardus i Jadranka Miličević iz Fondacije “Cure”.

Konferenciju „Regionalna saradnja za rodno ravnopravniji region (Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija)“ Evropski pokret u Srbiji realizuje u okviru projekta ”Razvoj uslova za regionalnu implementaciju mentorskog programa za žene Podeli svoje znanje – BiH”, koji podržava ambasada SAD u Srbiji. Cilj projekta je regionalizacija mentorskog programa za žene „Podeli svoje znanje“ i izgradnja regionalne ženske mreže.

Print Friendly, PDF & Email
back to top