Повереница на панелу „Женском солидарношћу до јачања положаја жена“

Изазови на путу постизања родне равноправности слични су свуда због чега су размена знања, координиране активности, умрежавање, солидарност и менторски програми од велике важности за унапређење положаја жена у државама региона, навела је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији „ПОДЕЛИ ЗНАНЈЕ – КА РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ У РЕГИОНУ“ одржаној у организацији Европског покрета у Србији. 

Будући да је конференција одржана на Међународни дан једнаких плата, повереница је говорећи на панелу „Женском солидарношћу до јачања положаја жена“ истакла да је за економску равноправност жена неопходно да за исти посао буду плаћене једнако као и мушкарци. Јанковић је овом приликом представила најважније активности институције Повереника усмерене на оснаживање и умрежавање женских организација у региону, међу којима су учешће у Регионалном координационом одбору родних институционалних механизама, подршка ширењу прве дигиталне платформе женског бизниса „Оснажена“, реализација пројекта усмереног на економско унапређење положаја жена у руралним областима и партиципација у стратешким дијалозима о родној равноправности на локалном нивоу.  

Повереница је посебно истакла да ће институција Повереника организовати седму регионалну конференцију тела за равнопавност у југоисточној Европи која ће бити посвећена дискриминацији старијих, на којој ће посебна пажња бити посвећена заштити старијих жена.

Поред поверенице Јанковић на панелу су учествовали и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева, омбудсманка Федерација БиХ Јасминка Џумхур, аташе за културу Амбасаде САД Холи Зардус и Јадранка Миличевић из Фондације “Цуре”.

Конференцију „Регионална сарадња за родно равноправнији регион (Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија)“ Европски покрет у Србији реализује у оквиру пројекта ”Развој услова за регионалну имплементацију менторског програма за жене Подели своје знање – БиХ”, који подржава амбасада САД у Србији. Циљ пројекта је регионализација менторског програма за жене „Подели своје знање“ и изградња регионалне женске мреже.

Print Friendly, PDF & Email
back to top