Poverenica na panel diskusiji povodom predstojeće strategije EU za Zapadni Balkan

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je panel diskusiji pod nazivom „Od estonskog do bugarskog predsedavanja Savetom EU: Novi zamajac za politiku proširenja?“ , održanoj u prostorijama EU info centra.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da će u narednih godinu dana pažnja Unije biti fokusirana na Zapadni Balkan i da je za Srbiju značajno da iskoristi politički trenutak i predstojeće događaje, od kojih je prvi donošenje Strategije za proširenje EU u februaru. On je naglasio da su klјučne reči u narednom periodu: proširenje, optimizam, kredibilitet i interes.

Diskutovano je o nastavku sprovođenja reformi u Srbiji, otvaranju poglavlјa za pristupanje EU, rezultatima postignutim tokom estonskog predsedavanja, kao i o prioritetima bugarskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2018.

Na diskusiji su govorili i ambasador Estonije u Srbiji Daniel Erik Šaer, ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU prof.dr Tanja Miščević, poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i predsednik UO Centra za evropske politike Srđan Majstorović.

Print Friendly, PDF & Email
back to top