Повереница на панел дискусији поводом предстојеће стратегије ЕУ за Западни Балкан

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је панел дискусији под називом „Од естонског до бугарског председавања Саветом ЕУ: Нови замајац за политику проширења?“ , одржаној у просторијама ЕУ инфо центра.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да ће у наредних годину дана пажња Уније бити фокусирана на Западни Балкан и да је за Србију значајно да искористи политички тренутак и предстојеће догађаје, од којих је први доношење Стратегије за проширење ЕУ у фебруару. Он је нагласио да су кључне речи у наредном периоду: проширење, оптимизам, кредибилитет и интерес.

Дискутовано је о наставку спровођења реформи у Србији, отварању поглавља за приступање ЕУ, резултатима постигнутим током естонског председавања, као и о приоритетима бугарског председавања Саветом ЕУ у првој половини 2018.

На дискусији су говорили и амбасадор Естоније у Србији Даниел Ерик Шаер, амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков, шефица преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ проф.др Тања Мишчевић, посланица у Европском парламенту Тања Фајон и председник УО Центра за европске политике Срђан Мајсторовић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top