Poverenica na otvaranju Drugog regionalnog pravosudnog foruma “Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“

Zabrinjava broj ubijenih žena i prijava rodno zasnovanog nasilja u celom regionu. Verujem da će iskustva i znanja profesionalaca iz regiona i sudija Evropskog suda za ljudska prava doprineti delotvornijoj prevenciji i unapređenju zaštite od svih oblika rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid, uz efikasan pravosudni odgovor na ove pojave, rekla je poverenica Janković na otvaranju 2. regionalnog pravosudnog foruma “Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“ na kome će biti predstavljen i Regionalni izveštaj o odgovoru pravosuđa na femicid u zemljama Zapadnog Balkana.

Poverenica je kazala da Srbija ima dobro zakonodavstvo i da je među prvima ratifikovala Istanbulsku konvenciju, koja predstavlja preokret u pristupu ovim problemima.

“Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje na vezu između rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije kao posledice nejednakih odnosa moći između muškaraca i žena. Nedavno smo predstavili rezultate istraživanja „Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici?“, a pored inicijativa za izmene zakona, podržali smo i inicijativu za uspostavljanje kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida u Republici Srbiji, što bi doprinelo boljem sagledavanju problema, analizi konkretnih slučajeva, uzroka, ali i učinjenih propusta, kazala je Janković.

Skup je otvorila Biljana Brajtvajt, direktorka AIRE Centra, a pored poverenice, govornice u uvodnom delu bile su Ališa Herbert OBE, specijalna izaslanica Ujedinjenog Kraljevstva za rodnu ravnopravnost i Siofra O’Liri, predsednica Evropskog suda za ljudska prava. Forum “Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“ organizuje AIRE Centar, uz podršku V

lade Ujedinjenog Kraljevstva, a u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji i nevladinom organizacijom FemPlatz. Događaj je okupio ključne pravosudne aktere iz regiona, uključujući predstavnike Evropskog suda za ljudska prava, pravosudnih i državnih institucija, akademike i nevladine organizacije.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top