Повереница на отварању Другог регионалног правосудног форума „Родна равноправност и Западни Балкан“

Забрињава број убијених жена и пријава родно заснованог насиља у целом региону. Верујем да ће искуства и знања професионалаца из региона и судија Европског суда за људска права допринети делотворнијој превенцији и унапређењу заштите од свих облика родно заснованог насиља, укључујући фемицид, уз ефикасан правосудни одговор на ове појаве, рекла је повереница Јанковић на отварању 2. регионалног правосудног форума „Родна равноправност и Западни Балкан“ на коме ће бити представљен и Регионални извештај о одговору правосуђа на фемицид у земљама Западног Балкана.

Повереница је казала да Србија има добро законодавство и да је међу првима ратификовала Истанбулску конвенцију, која представља преокрет у приступу овим проблемима.

“Повереник за заштиту равноправности континуирано указује на везу између родно заснованог насиља и дискриминације као последице неједнаких односа моћи између мушкараца и жена. Недавно смо представили резултате истраживања „Зашто жене не пријављују насиље у породици?“, а поред иницијатива за измене закона, подржали смо и иницијативу за успостављање контролног механизма за праћење случајева фемицида у Републици Србији, што би допринело бољем сагледавању проблема, анализи конкретних случајева, узрока, али и учињених пропуста, казала је Јанковић.

Скуп је отворила Биљана Брајтвајт, директорка АИРЕ Центра, а поред поверенице, говорнице у уводном делу биле су Алиша Херберт ОБЕ, специјална изасланица Уједињеног Краљевства за родну равноправност и Сиофра О’Лири, председница Европског суда за људска права. Форум „Родна равноправност и Западни Балкан“ организује АИРЕ Центар, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, а у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности у Србији и невладином организацијом ФемПлатз. Догађај је окупио кључне правосудне актере из региона, укључујући представнике Европског суда за људска права, правосудних и државних институција, академике и невладине организације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top