Poverenica na Kopaonik biznis forumu 2023

Živimo u vreme bez presedana, koje nas stavlja pred brojne izazove kroz seriju kriza i promena koja pogađaju sve nas, ali najviše one građane i građanke koji su već u nepovolјnom položaju i čije su manevarske mogućnosti najviše ograničene. Oni teško mogu sami i zato je klјuč rešenja u solidarnosti, rekla je poverenica za zštitu ravnopravnosti Brankica Janković kao uvodničarka na panelu DRUŠTVENA KOHEZIJA U DOBA KRIZE – SOLIDARNO OTPORNI ILI OTPORNI  na SOLIDARNOST na Kopaonik biznis forumu.

Evidentan je porast ranjivosti, kao i smanjenje otpornosti na promene među određenim društvenim grupama ili čitavim populacijama u nekim zemlјama, što stvara dodatne rizike od lokalnih i globalnih efekata prelivanja krize, uklјučujući dublјe poremećaje u lancu snabdevanja, povećanje ekstremnog siromaštva i potencijal za sukobe, rekla je poverenica.

Učesnici panela dr Jelena Begović, ministarka  nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Milan Gospić, direktor Mikrosofta u Srbiji,Vera Nikolić Dimić iz Američke privredne komore, Nikola Altiparmarkov član  Fiskalng saveta i Žarko Šunderić iz Centra za socijalnu politiku složili su se da su inkluzivne inovacije danas važnije nego ikada, jer globalizacija i digitalizacija suštinski menjaju sva društva. Kao neke od efikasnih mera za jačanje društvene kohezije navode se promocija kontakata i razumevanja između različitih grupa stanovništva i omogućavanje ravnopravnog pristupa proizvodima i uslugama.

Sve veći broj upravlјačkih timova prepoznaje važnost i hitnost vođenja razgovora unutar svojih organizacija i preduzimanja akcija usmerenih na solidarnost. Karakteristika lidera mora biti empatija. U doba kovid pandemije naučili smo da budemo solidarni, snašli smo se, ali sistem ne sme da se oslanja na snalaženje, već to mora biti standard. Međugeneracijska solidarnosti je osnov naše budućnosti i mentalne stabilnosti, zaključili su učesnici panela.

Print Friendly, PDF & Email
back to top