Повереница на Копаоник бизнис форуму 2023

Живимо у време без преседана, које нас ставља пред бројне изазове кроз серију криза и промена која погађају све нас, али највише оне грађане и грађанке који су већ у неповолјном положају и чије су маневарске могућности највише ограничене. Они тешко могу сами и зато је клјуч решења у солидарности, рекла је повереница за зштиту равноправности Бранкица Јанковић као уводничарка на панелу ДРУШТВЕНА КОХЕЗИЈА У ДОБА КРИЗЕ – СОЛИДАРНО ОТПОРНИ ИЛИ ОТПОРНИ  на СОЛИДАРНОСТ на Копаоник бизнис форуму.

Евидентан је пораст рањивости, као и смањење отпорности на промене међу одређеним друштвеним групама или читавим популацијама у неким землјама, што ствара додатне ризике од локалних и глобалних ефеката преливања кризе, уклјучујући дублје поремећаје у ланцу снабдевања, повећање екстремног сиромаштва и потенцијал за сукобе, рекла је повереница.

Учесници панела др Јелена Беговић, министарка  науке, технолошког развоја и иновација, Милан Госпић, директор Микрософта у Србији,Вера Николић Димић из Америчке привредне коморе, Никола Алтипармарков члан  Фискалнг савета и Жарко Шундерић из Центра за социјалну политику сложили су се да су инклузивне иновације данас важније него икада, јер глобализација и дигитализација суштински мењају сва друштва. Као неке од ефикасних мера за јачање друштвене кохезије наводе се промоција контаката и разумевања између различитих група становништва и омогућавање равноправног приступа производима и услугама.

Све већи број управлјачких тимова препознаје важност и хитност вођења разговора унутар својих организација и предузимања акција усмерених на солидарност. Карактеристика лидера мора бити емпатија. У доба ковид пандемије научили смо да будемо солидарни, снашли смо се, али систем не сме да се ослања на сналажење, већ то мора бити стандард. Међугенерацијска солидарности је основ наше будућности и менталне стабилности, закључили су учесници панела.

Print Friendly, PDF & Email
back to top