POVERENICA NA KONFERENCIJI O INKLUZIJI LGBTIQ OSOBA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Efektivna inkluzija LGBTIQ osoba“ u okviru Beogradske nedelje ponosa, a u organizaciji Civil Rights Defenders i Belgrade Pride.

Obraćajući se učesnicima, Janković je naglasila da pomaka ima i da Poverenik kontinuirano podržava sve napore u okviru svojih nadležnosti radi na suzbijanju diskriminacije i unapređenju položaja LGBTIQ populacije u Srbiji koja se i dalje sučava sa diskriminacijom na radnom mestu, pred organima javne vlasti, u oblasti zdravstvene zaštite.

Poverenica je tako navela da je, nakon pritužbe i utvrđene diskriminacije u jednoj lokalnoj samoupravi, upućena preporuka gradskim i opštinskim upravama da prilikom promene oznake pola imaju u vidu da pravo na to imaju i osobe sa potvrdom o sprovedenoj hormonskoj terapiji, kao i da se bez dodatnih uslova i ograničenja omogući promena ličnog imena radi usaglašavanja da polom/rodnim identitetom. „Ovo su male ali važne stvari, jer se suština napretka ogleda upravo u rušenju prepreka koje onemogućavaju našim LGBTIQ građanima da budu ravnopravni članovi društva“, naglasila je Janković.

Na kraju, istakla je da će Euro Prajd 2022. godine čiji je domaćin Beograd, biti prilika za promociju evropskih vrednosti i uvažavanja različitosti, ne samo za glavni grad, već i za Srbiju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top