ПОВЕРЕНИЦА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ИНКЛУЗИЈИ LGBTIQ ОСОБА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на међународној конференцији „Ефективна инклузија LGBTIQ особа“ у оквиру Београдске недеље поноса, а у организацији Civil Rights Defenders i Belgrade Pride.

Обраћајући се учесницима, Јанковић је нагласила да помака има и да Повереник континуирано подржава све напоре у оквиру својих надлежности ради на сузбијању дискриминације и унапређењу положаја LGBTIQ популације у Србији која се и даље сучава са дискриминацијом на радном месту, пред органима јавне власти, у области здравствене заштите.

Повереница је тако навела да је, након притужбе и утврђене дискриминације у једној локалној самоуправи, упућена препорука градским и општинским управама да приликом промене ознаке пола имају у виду да право на то имају и особе са потврдом о спроведеној хормонској терапији, као и да се без додатних услова и ограничења омогући промена личног имена ради усаглашавања да полом/родним идентитетом. „Ово су мале али важне ствари, јер се суштина напретка огледа управо у рушењу препрека које онемогућавају нашим LGBTIQ грађанима да буду равноправни чланови друштва“, нагласила је Јанковић.

На крају, истакла је да ће Еуро Прајд 2022. године чији је домаћин Београд, бити прилика за промоцију европских вредности и уважавања различитости, не само за главни град, већ и за Србију.

Print Friendly, PDF & Email
back to top