Poverenica na konferenciji o finansijskoj edukaciji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na otvaranju međunarodnog skupa posvećenog finansijskoj edukaciji mladih i drugih osetljivih društvenih grupa održanom u Udruženju banaka Srbije.

Obrazovanje je ključ za bolji život, a kako steći novac i upravljati njime jeste znanje koje može da napravi odlučujuću razliku, ne samo za pojedince već i za društvo u celini, navela je poverenica. Ona je istakla da je finansijska pismenost najvažnija za osnaživanje osoba koje pripadaju osetljivim društvenim grupama,  često zavise od drugih ili nemaju svoju imovinu, zbog čega su u velikom riziku od diskriminacije i iskorišćavanja, kao što su mladi, žene, osobe sa invaliditetom, stariji i siromašni. Zajedničkim radom na širenju finansijske edukacije i upotrebom novih tehnologija mogu se postaviti osnove za značajno unapređenje njihovog položaja, zaključila je Janković.

Skup je održan u okviru sastanka Projektne grupe za finansijsku pismenost Evropske bankarske federacije, uz prisustvo najviših predstavnika ove organizacije, Udruženja banaka Evrope i Udruženja banaka Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top