Poverenica na konferenciji o diskriminaciji nad decom u gejmingu

Onlajn nasilje i diskriminacija nad decom u gejmingu predstavlja ozbiljan problem koji je u porastu u poslednjih nekoliko godina i potrebna je zajednička saradnja svih učesnika u gejming zajednicama kako bi se ono sprečilo i smanjilo, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti na konferenciji o zaštiti podataka u gejmingu, koju je organizovala Srpska gejming asocijacija u okviru programa „Kriejtiv Tek Srbija“.

Govoreći na panelu posvećenom zaštiti dece u gejmingu, poverenica je navela da se onlajn diskriminacija i nasilje može odvijati u različitim oblicima, uključujući pretnje, vređanje, ponižavanje, seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i fizičko nasilje. Ona je istakla da bi roditelji trebalo da razgovaraju sa svojom decom o tome kako da se ponašaju u online okruženju, a kompanije koje proizvode igrice bi trebalo da razviju jasne smernice o tome šta se smatra neprihvatljivim ponašanjem i da preduzmu mere protiv učesnika koji se krše te smernice. Konačno, gejming zajednice same mogu preduzeti korake da se smanji online nasilje nad decoma, to uključuje aktivnu podršku žrtvama i podizanje svesti o ovom problemu, navela je Janković.

Ona je rekla da poverenik do sada nije imao ni jedan postupak u oblasti gejminga, što ne znači da različiti vidovi diskriminacije u gejmingu nisu prisutni. Zbog toga Poverenik konstantno vrši aktivnosti u cilju podizanja svesti kod dece o problemu diskriminacije u svim sferama društva, pa i u oblasti gejminga, a za te potrebe su razvijene i različite edukativni materijali, prilagođene publikacije i obrasci za pritužbe za decu, istakla je Janković.

Pored poverenice Brankice Janković, na panelu su govorili i Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Jelena Adamović iz Šer fondacije, Mina Bogdanović iz kompanije Piksel i Srđan Grbić, softver developer i član UNICEF-ovih volontera na mreži, dok je moderatorka bila Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top