Повереница на конференцији о дискриминацији над децом у гејмингу

Онлајн насиље и дискриминација над децом у гејмингу представља озбиљан проблем који је у порасту у последњих неколико година и потребна је заједничка сарадња свих учесника у гејминг заједницама како би се оно спречило и смањило, истакла је повереница за заштиту равноправности на конференцији о заштити података у гејмингу, коју је организовала Српска гејминг асоцијација у оквиру програма „Криејтив Тек Србија“.

Говорећи на панелу посвећеном заштити деце у гејмингу, повереница је навела да се онлајн дискриминација и насиље може одвијати у различитим облицима, укључујући претње, вређање, понижавање, сексуално узнемиравање, злостављање и физичко насиље. Она је истакла да би родитељи требало да разговарају са својом децом о томе како да се понашају у онлине окружењу, а компаније које производе игрице би требало да развију јасне смернице о томе шта се сматра неприхватљивим понашањем и да предузму мере против учесника који се крше те смернице. Коначно, гејминг заједнице саме могу предузети кораке да се смањи онлине насиље над децома, то укључује активну подршку жртвама и подизање свести о овом проблему, навела је Јанковић.

Она је рекла да повереник до сада није имао ни један поступак у области гејминга, што не значи да различити видови дискриминације у гејмингу нису присутни. Због тога Повереник константно врши активности у циљу подизања свести код деце о проблему дискриминације у свим сферама друштва, па и у области гејминга, а за те потребе су развијене и различите едукативни материјали, прилагођене публикације и обрасци за притужбе за децу, истакла је Јанковић.

Поред поверенице Бранкице Јанковић, на панелу су говорили и Милан Мариновић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Јелена Адамовић из Шер фондације, Мина Богдановић из компаније Пиксел и Срђан Грбић, софтвер девелопер и члан УНИЦЕФ-ових волонтера на мрежи, док је модераторка била Весна Савић Ђукић из УНИЦЕФ-а у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top