Poverenica na Konferenciji „Dostojanstven rad i ekonomski razvoj – idu li zajedno?“

Postizanje privrednog rasta i dostojanstvenog rada spada verovatno u najvažnije ciljeve održivog razvoja, ali istovremeno i najteže ostvarive u uslovima krize sa kojom smo suočeni i koja je dovela do povećanja nejednakosti na svim nivoima, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji „Dostojanstven rad i ekonomski razvoj – idu li zajedno?“ koju organizuje Fondacija Centar za demokratiju.

Janković je podsetila da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti još pre krize, krajem 2019. godine, uradio Poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja, jer je ta oblast od osnivanja najčešći razlog za obraćanje građana Povereniku. Izveštaj je, kao i praksa institucije, pokazao da je, iako formalno žene i muškarci imaju jednaka prava, u praksi slika drugačija. Između proklamovanih principa i konkretne prakse postoji dubok jaz, a ukupan društveno-ekonomski položaj žena u Srbiji znatno je lošiji u odnosu na muškarce. To pokazuju stope zaposlenosti ili nezaposlenosti, aktivnost i učešće u odlučivanju, jaz u zaradama, siromaštvo, feminizacija zanimanja i poslova. Žene su i posledice krize osetile više, jer su najveći teret iznele upravo profesije gde čine većinu – zdravstvena i socijalna zaštita, trgovina, obrazovanje, mediji i dr.

Ekonomski rast i dostojanstven rad, koji uključuje i pravo na pravične uslove rada, pravičnu zaradu, pristojan život, napredovanje, odmor, ograničeno radno vreme i druga prava iz oblasti rada, neraskidivo su povezani, a kompromisi u toj oblasti mogu rezultirati samo povećanjem neravnopravnosti. Dužnost je svakog društva da o tome  vodi računa, naročito u uslovima velikih kriza, kakva je i trenutna, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top