Повереница на додели признања „Сећање на Хилду Дајч“

Признања „Сећање на Хилду Дајч“ у организацији Удружења „Сећање на Хилду Дајч“ додељена су у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, по други пут, чему је присуствовала повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која је била у саставу жирија.

Омладинско признање „Сећање на Хилду Дајч“ за исказану грађанску одговорност и друштвену свест припало је Омладинском радију за подкаст и радио емисију за младе „У каквој земљи желим да живим“, док је признање у категорији изузетан допринос култури сећања припало Хавер Србија за постављање првих „Камена спотицања – Столперстеинсе“ у Београду.

Осим тога, посебно признање „Глас младих“ додељено је MentalHub за бесплатно психолошко саветовање и психотерапију за младе, и то на основу гласова ученика XIII београдске гимназије.

Трофеј „Сећање на Хилду Дајч“ је обликован као свежањ од четири писма, и представља четири писма које је Хилда Дајч послала из логора на Старом сајмишту. У исто време, писма представљају речи свих других који су убијени заједно са Хилдом Дајч, и милиона осталих жртава Холокауста, упућене нама, у данашње време. Речи које нам остају као залог да се жртве никада не смеју заборавити, и да је на нама одговорност да се Холокауст никада више не понови.

Print Friendly, PDF & Email
back to top